Valo kaupungissa

 

Kaupunkivalaisun täydennyskoulutus

Osallistuin syksyllä 2020 Oulun yliopiston Arkkitehtuurin osaston järjestämään täydennyskoulukseen suorittamalla Kaupunkivalaistus (10op) ja Valo, ympäristö ja ihminen (10op) opinnot. Opintojen aikana tutustuimme valaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen niin alueellisesti kuin yksittäisten kohteidenkin tasolla.

Harjoitustyönä teimme ryhmässä valaistuksen yleissuunnitelman, jota tarkensimme vaiheittain tarveselvityksestä aina toteutussuunnitelmaksi saakka. Kohdealueena olivat Oulun Hartaanselänrantaan tulevat kaupunginosat. Julkisivuvalaistusta arvioin ja hahmottelin kotikaupunkini Rovaniemen kohteisiin. Koevalaisua harjoiteltiin Raahessa. Pienempinä harjoitustöinä arvioimme olemassaolevia valaistuksen toteutuksia niin katuvalaistuksen kuin julkisivuvalaistustenkin osalta.

Harjoitustöissä huomasin, että taidetaustani vuoksi minua kiinnostaa etenkin valaisun hyödyntäminen alueellisten identiteettien ja yhteisöllisen toiminnan vahvistajana. Kuten esittävissäkin taiteissa, hahmotin valoa myös kaupunkiympäristössä tilallisen kokemuksellisuuden ja ajallisen dynamiikan kautta.

Teoreettisista osuuksista minua kiinnostivat eniten valaisun ja hämäräyyden tasapainoon liittyvät asiat: millainen pimeä voisi tuntua ihmisasukkaista turvalliselta? Entä millainen valaisu lisäisi sekä mitattavaa että koettua turvallisuutta? Miten ehkäistään keinovalon häiritseviä vaikutuksia muulle eliöstölle? Millaista pimeää keinovalaistus kaipaa ympärilleen, jotta se näyttäytyisi parhaimmillaan? Onko tähtitaivas ihmisoikeus?

Samaan OSAaValo-kokonaisuuteen kuuluvat myös keväällä 2020 suorittamani Sisävalaistus (10op) sekä kevään 2021 Luonnonvalo ja rakentaminen (10op) -opinnot. Syksyllä 2021 vuorossa oli Valotaide ja tapahtumat (10op) ja keväällä 2022 Valo ja Ihminen (10op) kokonaisuudet.

OSAaValo-opintojen portfolioon pääset tutustumaan pyytämällä minulta salasanan sivuille.